עדכון סתיו
שלום חברים ירוקים – שימו לב! הסתיו מתקרב!
עונת הקיץ בעיצומה ואנחנו (לפחות אני ובני ביתי) נהנים משפע הירקות הנהדר שמציעה העונה. העגבניות, הפלפלים, החצילים, שעועית הלוביה והתאילנדית מכבידים על ענפי השיחים. עדיין אוכלים מלפפונים מתוקים, ואחרוני האבטיחים והמלונים (הטעימים שאכלתי מעולם) עוד לא אמרו את המילה האחרונה. בקיצור, הגינה פורחת וכל שנשאר הוא להשקות ולאכול.
אחת הבעיות שאני נתקל בהן פעמים רבות, היא שתילה מאוחרת. עד שנגמרת העונה הנוכחית ומתחילים לסדר את השטח לשתילה נוספת, שותלים מאוחר ומפסידים זמן ואיכות גידול. לצמחים, כמו שאנו יודעים, יש שעון ביולוגי מאוד מדויק. שתילת צמח בזמן המתאים לו, תסייע לו לשגשג התפתחותית, בריאותית, וכמובן כל זאת יתבטא באיכות איבר הצמח (שורש, עלה, גבעול, פרח או פרי) אותו אנו אוכלים.
אז כמו שהבטחתי לרבים מביניכם, אני מתריע על בוא הסתיו, ולהלן כמה עצות בעניין:
1. מתי מתחילים לשתול את ירקות הסתיו – חורף?
השתילה הראשונה של ירקות הסתיו – חורף יכולה להתבצע באמצע ספטמבר. עדיין חם, אבל פחות, ודווקא החום מאיץ את הגידול. ניתן (ומומלץ) להמשיך לשתול מחזורים נוספים עד פברואר, למעט בשיא החורף.
2. מה שותלים בעונת החורף סתיו?
חסות למיניהם, כרוב, כרובית כלרבי, ברוקולי, עלי ביבי, סלק, סלק עלים (מנגולד), כרוב סיני, רוקט, ארוגולה, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, סלרי, כרישה, בצלים למיניהם, אפונות, פול, ארטישוק ותות שדה. גזר, סלק צנוניות וצנונים למיניהם (שורשים) בזריעה בלבד. התבלינים הרב שנתיים הטובים לשתילה בסתיו הם: מרווה, זוטה, תימין, שיבא, רוזמרין, זעטר ואורגנו. כל זאת ועוד על פי ידיעתו ואהבתו של כל אחד מאיתנו.
3. מתי ואיך מתחילים להכין את השטח?
חלק מהשטח כדאי להתחיל להכין כבר עכשיו.
משפחת הדלועים (מלפפונים, קישואים, דלעות, אבטיחים מלונים ופקוס) אצל רובינו כבר חלשה, חולה ועייפה, או במילים אחרות: תמה "עונת המלפפונים". אני ממליץ, בשלב ראשון, להסיר את השיחים העייפים, להעביר אתם בכבוד לערמת הקומפוסט ולעבד את האדמה במקום שבו הם היו שתולים. כדאי לחתוך את השיחים בגובה האדמה, ולא לעקור אותם. בבית השורשים מתפתחת אוכלוסיית אורגניזמים הכרחית לפוריות הקרקע (למעשה אם נגדל אותם כהלכה, כל השאר יקרה מעצמו). מכאן, כמו תמיד, קומפוסט, תיחוח הכנת ערוגה וכו'. מי שלא זוכר מוזמן לחזור למאמר- "הקמת גינת ירק אורגנית" באתר.
כדאי להתחיל להכין עכשיו כדי שהאדמה תוכל להתחיל לעבוד עם הקומפוסט כמה שבועות לפני השתילה. לאחר ההכנה, להשקות מעט. המים חיוניים לתהליכים הביולוגים והכימיים באדמה.
בעוד חודש חודשיים שאר הירקות (העגבניות, הפלפלים, החצילים, שעועית הלוביה והתאילנדית ועוד) יסיימו את העונה ונוכל לאט לאט להחליף את כל הגידולים לגידולי חורף סתיו. בינתיים על מנת לאושש את הצמחים העייפים (בעיקר הסולנים) ניתן לגזום ולדלל כ- 30% מנפח הצמח. הגיזום מעביר את האנרגיה של הצמח משימור על הקיים לצימוח מחודש (זה באופן כללי נכון לרוב הצמחים).
רוב ירקות החורף הם ירקות עלים בעלי מחזור קצר. לאחר הקטיף הצמח מסיים את המחזור שלו. לכן כדאי לפזר את השתילות לאורך העונה, כדי ליהנות מירק כל העונה. זאת בניגוד לרוב ירקות הקיץ (נותני פרי), אותם ניתן לשתול באביב וליהנות מפרי במשך כל העונה.
מה עוד?
במשתלה:
שעות הפתיחה
שתילי העונה (החל מספטמבר):
חסה ערבית, חסה מסולסלת אדומה, חסה מסולסלת ירוקה, חסה ראש, כרוב לבן, כרוב סגול, כרובית, ברוקולי, כולרבי, מיזונה, אוסקה, פאקצ'וי, רוקט, רוקולה (ארוגולה), פטרוזיליה, פטרוזיליה מסולסלת, שמיר, שומר, סלרי (עלים), מנגולד, סלק עלים (מנגולד אדום), פול מיצרי, כרישה, בצל ירוק, בצל סגול, בצל לבן (מיצרי), ארטישוק ,סלק, אפונת גינה, אפונת שלג,עירית, גזר, צנונית, תות שדה, זעטר, אורגנו, שיבא, רוזמרין, זוטה לבנה, מרווה רפואית, לוונדר, פיגם הודי ועוד.
קומפוסט אורגני משובח בשקים רב פעמיים
שק של 30 ליטר 15 ₪ בהחזרת השק הריק, זיכוי של 3 ₪