רב שנתיים
גידול תות שדה (משפחת הורדיים, רב שנתי)
שתילה: ספטמבר עד אפריל.
מרווחי שתילה 20-30 ס"מ.
השקיה: סתיו, אביב וקיץ: טפטפות בבוקר, יום כן יום לא 10-30 דקות (לפי הטמפרטורה) חורף: 10 דקות לפי הצורך.
מתחילים לאכול: נובמבר, מרץ אפריל עד יוני.
מה אוכלים: פרי. (למעשה, מבחינה בוטנית, לא ממש אוכלים את הפרי אלא התעבות של הגבעול, והפירות הם הזרעונים שעל התות).
זנים: קיימים בעולם זנים רבים של תות. אנו נוהגים לגדל את התות שדה שמקורו בקליפורניה, ועבר שנים רבות של השבחה והתאמה לאקלים הישראלי.
קטיף: מה שיותר אדום, יותר מתוק.
גידול: התות הוא למעשה, פרי של אביב ותחילת קיץ, כך שאם נרצה להנות ממנו ללא מאמץ ולוגיסטיקה, נשתול אותו רק בפברואר מרץ.
אם נרצה לאכול תותים טעימים במשך כל החורף והאביב (מנובמבר ועד יוני!!!), נשתול את שתילי התות בסתיו ונכסה אותם בחממה במהלך החורף. מכיוון שהתות הוא צמח קטן באופן יחסי, מנהרת ניילון נמוכה, תעשה את העבודה. בימים שמשיים חשוב לפתוח את הניילון בבוקר ולסגור בערב, על מנת שלא יתבשל בחממה הסגורה. ניתן גם לשתול בסתיו ללא חממה, אך קחו בחשבון שבמהלך החורף, התות יעצור את הגדילה, יתנמנם, ויתאושש שוב באביב.
בין אם מכסים בחממונת או לא, מומלץ מאוד לשתול את התות לאחר חיפויי הערוגה בניילון או פלריג. חיפוי פלסטי שומר על טמפרטורת אדמה גבוהה יותר, מונע עשבים, חוסך במים, מקטין לחות על העלים וחוצץ בין הפרי לאדמה (כדיי שלא יירקב). לאחר הכנת הערוגה, נניח את צנרת ההשקיה ונפרוש הניילון. את השתילים נשתול בחורים שנחרוץ בחיפויי ע"פ הטפטפות שמתחת.
הזנה: בגלל שהתות לרוב חודשים רבים באדמה, חשוב מאוד להכין לו ערוגה גבוהה, מתוחחת ועשירה בקומפוסט. בחודשי האביב כשהתנופה הטבעית מגיעה (אי אפשר לפספס את זה), ניתן להוסיף דישון נוזלי, כגון "נוגרו" או תה הומוס בעזרת משפך, אחת לשבוע שבועיים.
גיזום: בעונות הצימוח, מומלץ לתלוש את העלים התחתונים (הישנים) של הצמח ולהקנות לו מבנה קוני.
תות שדה הוא צמח מדהים לגידול בעציצים, באדניות, בכיסי שתילה, באדניות חלון או כל דרך אורבנית אחרת.
ריבויי: התות מתרבה הכי טוב באמצעות שלוחות (ריבויי וגטטיבי). בחודשי הקיץ, הצמח עובר משלב הפרי לשלב הרביה. בזמן זה הוא מגדל שלוחות שלהן פרקים. מכל פרק ניתן לגדל שתיל.
השתילים החדשים יהיו הצמחים המניבים של העונה הבאה, אותם נשתול בערוגה חדשה בסתיו. צמחי האם (הצמחים שהניבו בשנה שעברה) לרוב לא יניבו יבול משמעותי בשנה השנייה.
….